Saturday, 17 November 2012

Pray For Gaza

Assalamualaikum malaysian's !

Ya Allah , menitis air mata aku semalam tengok kekejaman yahudi israel dekat tv .
Memang x ada rasa belas ihsan langsung kan ?

Waktu tengah makan pun , jangan membazir . Kadang-kadang kita tak perasan kita
tengah syok makan sedap-sedap dekat sini dengan x habiskan makanan lagi tu .
Adakah kita fikir apalah yang saudara islam kita di Gaza tu makan .. ?  :'(

Tapi , aku paling sentap tengok bayi-bayi yang x bersalah dibunuh kejam oleh
yahudi laknatullah tu . Orang akal pendek memang macam tu . huh ! benci ..



Tolonglah Israel , mereka perlukan ketenangan !

          p/s : Maaf , untuk penggunaan kata AKU kepada golongan yang
                  lebih tua dari penulis .
Thanx for reading ! Like if love the entry !

Wednesday, 7 November 2012

Khas buat wanita bertudung :)

Assalamualaikum malaysian's !

Menutup aurat perlu ada niat , konsep serta falsafah khas yang dibuat atas dasar iman, cara
dan pelaksanaannya harus ikut syariat and lastly untuk tegakkan akhlak .
Tapi sometimes ada jugak wanita yang pakai tudung ni atas dasar niat dia
berlainan daripada tujuan asal TUTUP AURAT. Betulkan ?

Nawaitu orang yang x ikhlas ni , mungkin hendak glamor tambah-tambah lagi
fesyen tudung sudah semakin berlambak sekarang , then wanna look beauty , just nak berfesyen
bagai and nak tutup kekurangan yang ada pada rambut , maybe ? And tak kurang juga pada
pelajar islam dekat sekolah. Look , mcm ada yang x ikhlas oohh .
Kekadang tu ,ekor rambut belakang pubn boleh nmpk . Then potongan tudung tu
terlalu sangat amat pendek tahap maksima * tak puas hokeyy !

Menutup aurat bukan sekadar menutup rambut di kepala. At least , ada 4 perkara
yg kena tutup dgn tudung .

1. TUDUNG PADA WAJAH .
Jangan membuat wajah ini sengaja mengundang fitnah , berhias dengan tujuan
tabarruj iaitu menampakkan perhiasan and kecantikan ni dekat orang ramai .
Padahal kecantikan khas buat suami , bukan untuk lelaki ajnabi ;)

2. TUDUNG PADA MATA
Jangan matanya terus menerus melihat lelaki selain mahramnya. Rasulullah S.A.W
bersabda yg bermaksud "Semua mata menangis pada hari akhirat kelak kecuali
mata yang dipejamkan daripada memandang apa-apa yang diharamkan ,
mata yang berjihad di jalan Allah dan mata yang menitiskan air mata walau
sebesar kepala lalat kerana takut akan Allah" (Riwayat al-Dailami)

3. TUDUNG PADA SUARA
Jangan dilunak-lunakkan suara just nak memikat serta menggoda serta mempesona
serta menunjuk-nunjuk *tukar serta kepada , . Allah berfirman yang bermaksud
" janganlah permpuan-perempuan itu berlaku lemah dengan perkataannya , 
sebab akan menaruh harapan orang dalam hatinya ada penyakit. "
(Surah al-Azhab 33:32)

4. TUDUNG PADA HATI
hatinya terpaut pada mengingati Allah. Insya-ALLAH , pabila seorang wanita itu
mengingati Allah , Allah akan memeliharanya daripada segala kejahatn yang muncul
dar dalam dirinya sendiri atau daripada orang yan lain .

Aku ni x lah sempurna sangat . Tapi , x ada salahnya jika kita saling ingat-mengingati kan ?
Berdakwah lah selagi kita mampu . Sebarkan lah Islam dalam apa cara sekalipun .
Sekarang ni media massa punya lah berlambak . Dan it up to us macam mana
cara nak menyebarkan agama yang suci ini . Akhir sekali , happy holiday yaww XD

         p/s : Maaf , untuk penggunaan kata AKU kepada golongan yang
                lebih tua dari penulis .

sumber , majalah SOLUSI


Thanx for reading ! Like if love the entry !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...